Klimat dawnych lat powraca w nowej odsłonie - Seta Meta Galareta


430632_383920064951453_1556167141_nPodczas rozmów na popularnym serwisie mikro blogowym Twitter podsunięto mi pomysł abym wybrał się do lokalu rodem z PRL Seta META Galareta. Jest to jak się później okazało siec lokali z tanim alkoholem i przekąskami.




Co mnie w nim spotkało zapraszam do lektury ...
Z zasady podchodzę do lokali sieciowych jak pies do jeża, ale zaintrygował mnie opis lokalu więc będąc w Warszawie postanowiłem że podejmę rękawicę i zobaczę co i jak, oraz czym to się je. Jest to szybko rozwijająca się sieć lokali gdzie ludzie czują się swobodnie i to na pierwszy rzut oka wyróżnia je na tle innych placówek gastronomicznych ;) Klimat przeniesiony żywcem z głębokiego PRL. Odwiedziłem 4 z 5 lokali Byłem w META-ch na Foksal i Mazowieckiej w Warszawie, w Łodzi na Piotrkowskiej oraz w Zakopanym na Krupówkach wszędzie panowała wesoła atmosfera i ten klimat PRL. Lokale oprócz wielkości praktycznie sie nie różnią. Obsługa jest miła szybka i co najważniejsze tworzy klimat. Byłem świadkiem kiedy to obsługa jak bóstwa Hindi dostawali dwie dodatkowe pary rąk każdy ;).
Zaczynamy recenzję Lokal na Foksal i Mazowieckiej
IMG_2803IMG_2802

Na Foksal jest najmniejsza z Met, ale dzięki temu że ten lokal jest według mnie najbardziej klimatyczny ze wszystkich
Na Mazowieckiej jest olbrzymi lokal niech was nie złudzą zdjęcia pustego lokalu bo wieczorami zapełnia sie on po brzegi
IMG_2816 IMG_2820

Lokal jest lokalem gdzie w dobrym towarzystwie i ze znajomymi można się napić alkoholu więc nie polecam wycieczek z małoletnimi dziećmi szczególnie po godzinie 20 :) Przejdźmy do bogatego menu stworzonego  przez jednego najbardziej renomowanych szefów kuchni w Polsce pana Roberta Sowę. Mnie wpadły w oko 4 pozycje Żurek, Strogonow, Golonka i Tatar.
Zacznijmy od tatara mięso świeże i dodatki dobrane w taki sposób że nie ma się do czego przyczepić szkoda jednak że używa się jajka przepiórczego a nie kurzego choć smak tego pierwszego jest o niebo lepszy .
20121105_150235

Do dostajemy wszystkie potrzebne przyprawy które, są zbędne bo sam w sobie jest przyrządzony wyśmienicie. Oliwa, Magi,sól,pieprz są zbędne, ale jak ktoś lubi może sobie doprawić . Ja można powiedzieć po kilku pobytach w Metach uzależniłem się od ich Tatara, jest naprawdę smaczny i daniem szefa kuchni.
Następnie przed moim wrednym pyskiem wylądował strogonow
20121105_144402

Świeży smaczny i dobrze przygotowany, jedno mnie zastanowiło zawsze podawany jest nóż, byłem zmęczony i zastanawiałem sie po co? Po co do zupy łyżka i nóż ? drapałem się po głowie chwilę błądząc myślami  dożywotnim zakazie wstępu do Media Markt bo to sklepy nie dla idiotów, az nagle mnie oświeciło przecież do pieczywa jest dodawane masło. Dla mnie osobiście był to szok bo 99% knajp oszczędza na czym może, o maśle można pomarzyć, a tu bingo jak potrzebujesz i lubisz możesz sobie pieczywo posmarować :) kolejny plus dal Sety. Sam strogonow jest wyśmienity mnie osobiście brakowało jednego ogórka i surowej cebuli które drobno pokrojonej. Sam strogonow jest bardzo bogaty w środku nie żałowano mięsa i dodatków. Smak i wygląd przypomina mi, strogonowa mojej Babci i Mamy.
20121105_144408

Kolejnym daniem był żurek, jak wiadomo żurek to jedno z moich ulubionych dań i pod tym względem bardzo trudno mnie zaspokoić. Meta znów stanęła na wysokości zadania. Sam żurek jak i strogonow był bardzo treściwy i smaczny najważniejsze nie było w nim pieczarek.!!!! A na poważnie żurek był kwaskowaty tak jak powinien, ja osobiście lubię klarowny żurek ale temu nie można zarzucić . Lubie takie zupy bardzo smaczna polecam
IMG_20121105_165933

Na deser była wyśmienita goloneczka podana na kapuście zasmażanej. Sama goloneczka jest podawana bez kości. Golonka mięciutka, rozpływa się w ustach. Bardzo smaczna choć golonkę lubię nie jest to moja ulubiona potrawa. Na jedną ważną cechę Mety muszę zwrócić uwagę, wszystkie przekąski kosztują 9 zł i mimo że porcie nie wydają sie duże sa bardzo treściwe i sycące głód.
Kolejnym lokalem jaki odwiedziłem była Seta Meta na Krupówkach w Zakopanym
IMG_4542IMG_4541

Jak widać styl i klimat lokalu jest zachowany, Jedzenie prawie takie samo jak w Warszawie dlaczego prawie, a no dlatego że smakuje wyśmienicie i mimo niskiej ceny jak za zestam Happy Meal w McDonald;s w weekendy czyli 9zł otrzymujemy dobrej jakości produkt który można z powodzeniem nazwać  jedzeniem co w gastronomi Zakopiańskiej jest komplementem. Dobrze że na mapie Zakopanego jest Seta Meta
Tatar jak na Mety bezbłędny
IMG_4543
choć cebula była gorzka, ale to wypadek przy pracy, przy kolejnej wizycie było już na medal tak samo strogonow
IMG_4551
posiadła wyraźną nutę pomidorową, co przez dłuższą chwilę mnie zastanawiało i myślałem że moje kubki smakowe oszalały i popsuły się. Zapytałem i potwierdzono że jest odrobina pomidorów, przy kolejnej wizycie był już wzorcowy Metowski Strogonow :) tyle z przyczepiania się do błahostek. Smak i jakość była na najwyższym poziomie.
IMG_4547
Żurek w porównaniu z warszawą był bardzie rzadszy ale tak samo kwaśny i smaczny
IMG_4553
Goloneczka była podana na bigosie nie jak w Warszawie na kapuście zasmażanej co nieznacznie spowodowało inny odbiór smakowy golonki, ale sama w sobie goloneczka była bardzo smaczna
Ogólnie jak na 3 Lokale które do tej pory opisałem ocena Bardzo Dobry jest adekwatną, ale została nam jeszcze jedna Meta.
Meta na Piotrkowskiej
IMG_4880 IMG_4864
Tutaj jak we wszystkich Metach wystrój lokalu jest podobny ale wracamy do jedzenia
Tatar nie zdążyłem zrobić mu zdjęcia bo na jego widok poleciała mi przysłowiowa ślinka i rzuciłem sie na niego z wielka ochotą
IMG_4868

Był Wyśmienity
Strogonow
IMG_4871

Był smaczny i pożywny jak zawsze w Metach :)
IMG_4873

Żurek no tu mi się przykro zrobiło mimo że był smaczny ale ktoś chyba przesadził i za bardzo go zagęścił, można było go jeść widelcem :)
IMG_4877

Treściwy i smaczny ale za gęsty.
Goloneczka
IMG_4879

Tutaj nie mam sie czego przyczepić jak zawsze smaczna jedyne że mogła byc większa wtedy nie była by przekąską :)
Ogólnie jako człowiek który nie bardzo lubi sieciowe jedzenie bo kojarzy się ono z McDonald-em i innym fast foodami, tutaj rodzaj działalności, klimat, wystrój  oraz jedzenie pozwalają mięć nadzieję, że na Polskim rynku szybkiej gastronomii powstanie więcej tego typu przedsięwzięć. Seta Meta Galareta dynamicznie się rozwija i trzyma wysoki poziom cechuje się niepowtarzalną atmosferą oraz wysoka jakością. Zarządzający całą to siecią pilnują jakości i mam nadzieję że wraz  z rozwojem sieci uda się zachować styl i klimat. Wiem że nie tylko ja jestem zachwycony lokalem, kilku moich znajomych także pochlebnie wypowiada się o Metach. Ciesze się że mogłem prawie cała sieć przetestować. Został mi jeszcze Toruń jak nadarzy się okazja to i tam zawitam. Jeszcze jedno co mnie cieszy nie ograniczają się do samego lokalu, przekąski można zabrać ze sobą, ja np oprócz tatara pokochałem ogórki kiszone  z Sety
0ccb6a8c495411e2882622000a1f985d_7

Domowej roboty ogórki smakują lepiej niz babcine, które wspominam z żalem gdyż moja babcia już odeszła z tego świata.
Podsumowując gdziekolwiek się nie udacie drodzy czytelnicy czy to do Zakopanego, Łodzi, Warszawy, Torunia w Setach zjecie za niewielkie pieniądze dobry i pożywny posiłek. Ja osobiście czekam na kolejne lokale z Logo
430632_383920064951453_1556167141_n

Bo to logo jest gwarantem dobrego smaku, zabawy i przygody jak za dawnych lat
na koniec jako że wspomnień czar mnie ogarnął za oranżadą z dawnych lat i nie tylko kupię ją z Niebieskiej Nyski pod Halą targową ale i w Setach
IMG_4556

Tak więc zgodnie z tym
IMG_4882

Zapraszam do Seta Meta Galareta
Pozdrawiam i Polecam
DJ Gotuje
P.S.
Zrobiłem sobie obiad rodem z Misia -> Kasza ze skwarkami i ogórkiem kiszonym (swoim niestety nie z Mety :( ) i maślanką
IMG_20130219_140840

Komentarze

Popularne posty