Serowe Fondue idealne sposób na wieczór z przyjaciółmi
Szwajcaria słynie z zegarków, banków i wybornych serów. Ich narodową potrawą jest Fondue. Doskonała potrawa z kompozycji serów i wina. Wielokrotnie jadłem przetworzoną z torebki więc postanowiłem w końcu zrobić własną wersje.
Zapraszam po przepis
Fondue jest jedną z tych potraw które mógłbym jeść bez końca, niestety to co jest dostępne sklepach gotowe może i jest smaczne, ale cena z kosmosu. Postanowiłem to zmienić i zrobić sobie samemu. Moja miłość do tej potrawy powstała kiedy pierwszy raz ją zobaczyłem w programie Tony-ego Halika i Elżbiety Dzikowskiej "Pieprz I Wanilia". W programie o Szwajcarii właśnie pokazywali tą potrawę. Wtedy pierwszy raz w sklepie kupiłem właśnie fondue i od tego czasu jak mam tylko możliwość i okazje robię fondue. Pierwotnie fondue było potrawą przygotowywaną przez górali Szwajcarskich więcej o fondue tutaj.
Co nam będzie potrzebne
- 150 g sera Ementaler
- 150 g sera Gryuere
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 ml wody
- 150 ml białego wina wytrawnego
- 2 ząbek czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 10 ml maggi
- odrobina sosu sojowego
- sól
Dodatki do fondue z którymi będziemy spożywać
- bagietka lub bułki
- warzywa (marchew,pomidorki koktajlowe, papryka, seler naciowy)
Jak to robimy
Zaczynamy od nasmarowania garnka czosnkiem
Ser trzemy na drobnej tarce. i mieszamy ze sobą dodając mąkę ziemniaczaną.
Jak już mamy przygotowany garnek i ser zaczynamy gotowanie najpierw wlewamy wino i wodę
Porcjami dosypujemy ser tak aby się równomiernie roztapiał. Pamiętamy o tym aby cały czas mieszać.
Jak już roztopimy nasz ser dodajemy gałkę muszkatołową i pieprz.dokładnie mieszając . Najlepiej przygotowywać specjalnym kociołku takim jak na pierwszym zdjęciu (zdjęcie pochodzi ze sklepu internetowego Promo-wholesale.com)
Zasiadamy ze znajomymi przy kociołku u mnie wyjątkowo w garnku i ruszamy do maczania dodatków w pysznej fondue.
Oprócz serowej jest jeszcze odmiana mięsna i czekoladowa. Każda z nich jest idealna na małe party w domu, do każdej z nich znajdziemy składniki w domu nawet z zaskoczeni przez znajomych. A może by tak dziś wieczorem zadzwonić zaprosić znajomych i dobrze się zabawić poza Facebookiem, Twitterem, Google+ i innych. Przygotowanie trwa niecałe 15 minut koszt nie wielki bo na 4 osoby wychodzi niecałe 5 osób a to jest porcja w sam raz do 6 osób. Zabawa przednia.
Pamiętajcie o jednym znajdźcie swój ulubiony ser, który będzie wam najlepiej pasował i smakował moje poszukiwania własnie się rozpoczęły. O ich wynikach poinformuje Was drodzy czytelnicy na naszych profilach społecznościowych i w aktualizacjach tego wpisu
Polecam i smacznego
DJ Gotuje






Komentarze
Prześlij komentarz