Serowe Fondue idealne sposób na wieczór z przyjaciółmi

Fondue-Inox---Stone-Cooking-Set_20090803264Szwajcaria słynie z zegarków, banków i wybornych serów. Ich narodową potrawą jest Fondue. Doskonała potrawa z kompozycji serów i wina. Wielokrotnie jadłem przetworzoną z torebki więc postanowiłem w końcu zrobić własną wersje.





Zapraszam po przepis


Fondue jest jedną z tych potraw które mógłbym jeść bez końca, niestety to co jest dostępne sklepach gotowe może i jest smaczne, ale cena z kosmosu. Postanowiłem to zmienić i zrobić sobie samemu.  Moja miłość do tej potrawy powstała kiedy pierwszy raz ją zobaczyłem w programie Tony-ego Halika i Elżbiety Dzikowskiej "Pieprz I Wanilia". W programie o Szwajcarii właśnie pokazywali tą potrawę. Wtedy pierwszy raz w sklepie kupiłem właśnie fondue i od tego czasu jak mam tylko możliwość i okazje robię fondue. Pierwotnie fondue było potrawą przygotowywaną przez górali Szwajcarskich więcej o fondue tutaj.
Co nam będzie potrzebne
IMG_6906
  • 150 g sera Ementaler
  • 150 g sera Gryuere
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 ml wody
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 2 ząbek czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 10 ml maggi
  • odrobina sosu sojowego
  • sól
Dodatki do fondue z którymi będziemy spożywać
  • bagietka lub bułki
  • warzywa (marchew,pomidorki koktajlowe, papryka, seler naciowy)
Jak to robimy
Zaczynamy od nasmarowania garnka czosnkiem
IMG_6907
Ser trzemy na drobnej tarce. i mieszamy ze sobą dodając mąkę ziemniaczaną.
IMG_6912
 Jak już mamy przygotowany garnek i ser zaczynamy gotowanie najpierw wlewamy wino i wodę
IMG_6910
 Porcjami dosypujemy ser tak aby się równomiernie roztapiał. Pamiętamy o tym aby cały czas mieszać.
IMG_6914
 Jak już roztopimy nasz ser dodajemy gałkę muszkatołową i pieprz.dokładnie mieszając . Najlepiej przygotowywać specjalnym kociołku takim jak na pierwszym zdjęciu (zdjęcie pochodzi ze sklepu internetowego Promo-wholesale.com)
Zasiadamy ze znajomymi przy kociołku u mnie wyjątkowo w garnku i ruszamy do maczania dodatków w pysznej fondue.
IMG_6921
 Oprócz serowej jest jeszcze odmiana mięsna i czekoladowa. Każda z nich jest idealna na małe party w domu, do każdej z nich znajdziemy składniki w domu nawet z zaskoczeni przez znajomych. A może by tak dziś wieczorem zadzwonić zaprosić znajomych i dobrze się zabawić poza Facebookiem, Twitterem, Google+ i innych.  Przygotowanie trwa niecałe 15 minut koszt nie wielki bo na 4 osoby wychodzi niecałe 5 osób a to jest porcja w sam raz do 6 osób. Zabawa przednia.
Pamiętajcie o jednym znajdźcie swój ulubiony ser, który będzie wam najlepiej pasował i smakował moje poszukiwania własnie się rozpoczęły. O ich wynikach poinformuje Was drodzy czytelnicy na naszych profilach społecznościowych i w aktualizacjach  tego wpisu
Polecam i smacznego
DJ Gotuje

Komentarze

Popularne posty